Skip to content

Content Header

Köpa Råttor

Att köpa råttor av oss

Att köpa djur, oavsett art, kräver eftertanke, planering och viss kunskap.
Vi kräver inte att våra köpare är experter, men vi kräver att ni har läst på, tänkt efter och förberett innan ni köper råttor.
Våra råttor är uppfödda för och säljs enbart som sällskap.
Vi är väldigt måna om att våra råttor får den bästa tänkbara framtiden, därför väljer vi köpare noga och vi väljer gärna de vi redan känner och/eller de som köpt råttor av oss vid tidigare tillfälle(n).

Buren
Du ska ha en lämplig bur som är inredd på ett lämpligt sett. Använda dig av ett lämpligt strö/bottenmaterial.
Vi föredrar höga, klättervänliga burar inredda med hyllplan, korgar, hus, hängmattor, rör, rep, stegar mm. Vi använder stl-strö till burbotten och toalätt-strö till toaletterna.

Maten
Vi ger våra råttor ett egenblandat torrfoder.
Det finns en bra grupp på Facebook som heter ”Vad äter dina råttor idag” som jag rekommenderar er att gå med i. Där hittar ni bra recept på torrfoder och massor av annat mat-nyttigt 🙂
Utöver torrfodret så ska råttor även ha färskmat.
Våra får färskmat ca en gång om dagen, mestadels olika sorters grönsaker och rotfrukter men även lite matrester. 2-3 dagar i veckan får dem också animalisk protein.

Våra råttor får inga stora mängder av ärt-, balj- och bönväxter eftersom jag för många år sen läste en studie som gjorts på råttor och fytoöstrogener, att det ökar riskerna för bröstcancer (juvercancer/tumörer). Jag minns inte exakt vad det stod, eller något exakt resultat och jag hittar inte artikeln igen. Det har säkerligen kommit ut andra rapporter som hävdar motsatsen men faktum är att juvertumörer har minskat till nästan obefintligt hos oss.
Jag har inga bevis på att det stämmer utan det är enbart min teori.

Aktivering
Råttorna vill bli aktiverade dagligen.
Här springer råttorna ute 6-8 timmar varje dag. Lite beroende på hur många flockar vi för tillfället har.
Ungar får bara vara på sängen och i soffan eftersom det finns väldigt många skrymslen och vrår som dom kan gömma sig i här.
Men att springa fritt är inte tillräckligt för råttorna. Råttor är sociala djur som gillar att umgås med sin människa/människor.
Aktivera dem genom att tex lära dem trick och kommandon, göm godis, bygg hindar/agility banor, labyrinter och klätterställningar.
Råttor blir mycket vad man gör dem till.

Intresseanmälan
Om du då känner att du kan erbjuda våra råttor ett bra hem så är du välkommen med en intresseanmälan.
Vi föredrar kontakt med PM via FB sidan men det går även bra att maila info(a)verra.se
Skriv några rader om dig själv/er och vad ni kan erbjuda råttorna för typ av hem och framtid. Skriv lite om bur, inredning, strö, mat, aktivering mm.

Själva köpet, pris mm.
Våra råttor kostar 400:- /st.
Ungarna är leveransklara när dem är ca 7 veckor. Råttorna säljs två eller fler, oavsett hur många råttor du redan har. En flytt är en stor sak för en liten bebis, bara resan i sig kan vara väldigt stressande och när ni väl är hemma så är allt nytt, stort och skrämmande. Allt blir mycket bättre om man har sällskap av en bror/syster.

Vi föredrar de köparna som kan komma hit och hälsa på de små samt tinga individer på plats. Varför? Jo, för att alla bebisar har olika personligheter och det är såklart viktigast att rätt personlighet hamnar i rätt hem. Utseendet är inte viktigast.
När bebisarna är 4 veckor är ni välkomna hit för att hälsa på dem och välja ut vilka ni är intresserade utav.
Vi har full förståelse för att alla inte kan ta sig hit för att hälsa på och tinga så därför är det inget krav.
Om det är för långt att åka hit till Mariefred så kan vi allra oftast mötas upp närmre Stockholm. Bor ni ännu längre bort så finns det olika transporthjälpsgrupper på facebook att söka transporthjälp i. Sök i första hand från Mariefred/Läggesta men även kringliggande kan gå bra med lite planering.
Råttorna ska vara fullt betalda innan de flyttar härifrån.

Våra åtaganden
Om det är så att du mot all förmodan inte kan ha dina råttor kvar så ska du kontakta oss.
Vi tar alltid tillbaka råttorna och även burkompisar som inte kommer ifrån mig. Vi vet också nästan alltid någon som är intresserade av vuxna/äldre råttor som vi kan förmedla kontakt med.
Vi ställer alltid upp som råttvakt vid behov!
Jag finns här som stöd med hjälp, tips, råd och annan support under åtminstone hela råttans livstid.

Köparens åtagande
Förutom att ni ska ta hand om råttorna på bästa sätt så vill vi få uppdateringar om råttan under hela råttans liv.
Både bra, roliga, tråkiga och dåliga eftersom det är viktigt att veta hur vi kan förbättra avelsarbetet men också för att vi helt enkelt bryr oss väldigt mycket om råttorna. Vi ber om uppdateringar varje halvår med start vid 6 månaders ålder.